Laskuvarjovarusteet

Oppilaskoulutuksen aikana tulet käyttämään Turun Laskuvarjourheilijoiden omistamia laskuvarjoja ja hyppyvarusteita. Oppilashyppääjällä on käytössään myös haalarit. Lisenssihyppääjät saavat hypätä vaikka alasti, mutta yleensä hekin käyttävät hyppäämiseen suunniteltuja haalareita suojaamaan viimalta ja estämään tarttumiset esimerkiksi lentokoneeseen.

Hyppykengät tulee oppilaan tuoda itse mukanaan kerholle. Kengissä ei saa olla kiinnikkeitä, joihin varjon punokset voisivat tarttua. Sen lisäksi niiden tulisi suojata nilkkoja ja pohjien tulisi olla joustavat, jotta mahdollisissa kovissa maahan tuloissa vältyttäisiin loukkaantumisilta. Tavalliset lenkkarit käyvät ihan hyvin.

Sormikkaat ovat oppilailla aina pakolliset. Niiden tulee olla riittävän lämpimät estämään käsien kohmettumisen ja kuitenkin tarpeeksi tuntoherkät, jotta ne eivät estä esimerkiksi varavarjotoimenpiteitä. Hiihto-, pyöräily- tai nahkahanskat ovat useimmiten riittävän lämpimät ja kuitenkin tarpeeksi ohuet.

Hyppääjän tulee käyttää kovaa kypärää suojapäähineenä, ja niitä on kerhollamme oppilaskäyttöön eri kokoisia. Ensimmäisillä hypyillä alkeiskurssin jälkeen käytetään kypärää, johon on kiinnitetty radiovastaanotin.

Laskuvarjon valjaisiin on kiinnitetty pieni koukkupuukko, jota voi tarvita punoksien katkaisuun tiettyjen päävarjon vajaatoimintojen selvittämiseksi.

Laskuvarjo

Laskuvarjo ei ole enää pyöreä pallovarjo, joka putoaa rauhallisesti ja ohjauskyvyttömänä. Nykyiset laskuvarjot suunnitellaan aerodynaamisiksi suorakaiteen muotoisiksi liitovarjoiksi. Oppilaskäyttöön suunnitellut liitovarjot ovat 220 - 280 neliöjalan (20 - 26 neliömetrin) suuruisia. Niitä voidaan ohjata helposti, ja niiden kanssa voidaan laskeutua turvallisesti ja tarkasti haluttuun paikkaan. Kokeneemman hyppääjän laskuvarjo voi olla jopa alle 100 neliöjalkaa (9 neliömetriä). Näillä pienillä ja aerodynaamisesti kehittyneillä laskuvarjoilla voidaan laskeutua erittäin vauhdikkaasti, tarkasti ja turvallisesti.

Hyppyvarusteet valitaan aina henkilökohtaisen mieltymyksen ja ennen kaikkea hyppykokemuksen mukaan. Myös henkilön valitsema laskuvarjohyppäämisen alalaji vaikuttaa varjon valintaan. Varjojen lento-ominaisuudet ja -nopeudet vaihtelevat, ja vaativille varjoille onkin asetettu hyppyrajoja, jotta liian kokemattomalle hyppääjälle ei sattuisi vahinkoja. Kaikilla Suomessa käytettävillä laskuvarjoilla on oltava ilmailuviranomaisen tyyppihyväksyntä.

Koulutuksen aikana käytetään Turun Laskuvarjourheilijoiden laskuvarjoja ja hyppyvarusteita. Itsenäisen hyppyoikeuden omaavat A-lisenssin hyppääjät hankkivat yleensä oman laskuvarjon ja omat hyppyvarusteet. Täydellinen urheilulaskuvarjokokonaisuus pää- ja varavarjoineen maksaa uutena noin 5.000 euroa. Käytettyjen laskuvarjojen hinnat putoavat alle puoleen riippuen niiden mallista, iästä, kunnosta ja suoritettujen hyppyjen määrästä. Kaikki laskuvarjot tarkastetaan ja katsastetaan säännöllisesti, ja näin ollen myös käytettyä varjoa on turvallista käyttää.